Геофизический Журнал | 2016 том 38 №6

Аномальные геофизические и сейсмотектонические процессы, наблюдавшиеся в период подготовки и развития землетрясения с магнитудой 8,8 в Мауле 2010 г. (Чили)

© Л.Е. Собисевич1, В.И. Старостенко2, Е.А. Рогожин1, А.И. Лутиков1,3, А.Л. Собисевич1, К.X. Канониди3,4, А.В.Кендзера2, М.И. Орлюк2, 2016

1Институт физики Земли им. О. Ю. Шмидта РАН, Москва, Россия
2Институт геофизики НАН Украины, Киев, Украина
3Единая геофизическая служба РАН, Обнинск, Россия
4Институт земного магнетизма и распространения радиоволн им. Н.В. Пушкова РАН, Москва, Россия
Поступила 10 августа 2016 г.
Представлено членом редколлегии О.Б. Гинтовым

Проаналізовано вогнищеву зону, головний удар, поштовхи найсильніших афтершоків і хід вивільнення сейсмічної енергії протягом афтершокових процесів землетрусу Мауле 27.02.2010 р. w=8,8) у Чилі. Розглянуто макросейсмічні прояви, тектонічну позицію вогнища і реконструкцію положення діючої у ньому площини. Вперше дано геофізичне трактування аномальних гравімагнітних збурень і сейсмічних провісників, наведених у варіаціях магнітного поля і геоакустичних полях Землі в період підготовки головного удару і трьох найсильніших повторних поштовхів 11-16 березня 2010 р. Показано, що використання сучасних даних космічних спостережень дає змогу аналізувати гравітаційні збурення (поки тільки косейсмічні), що відбиваються на поверхні Землі, та по-новому розглядати провісники сейсмічних ударів землетрусу Мауле й інших сейсмічних подій. Сформульовано довго-, середньо- і короткострокові підходи до прогнозування сильних сейсмічних подій як на суші, так і в морі.

Ключові слова: сейсмічна активність, землетрус, вогнище, флюїди, аномальні геофізичні, сейсмологічні та сейсмотектонічні процеси, епіцентр, афтершоки, гравімагнітні збурення.

<<назад